Ik heb een meditatie voor je gemaakt rond de 61 punten van je lichaam en een kortere versie met 31 punten (deze laatste is voor volgende week!). Die punten kun je zelf leren om jezelf te kunnen begeleiden in deze meditatie.
In deze oefening reis je mentaal door het lichaam terwijl je achterover leunt in de lijkhouding.
De traditionele naam voor de oefening met 61 punten is Shavayatra , ‘reizen door het lijk’.
Het eerste en meest opvallende voordeel van 61 punten is een diepe en volledige spierontspanning. Deze oefening beïnvloedt het fysieke lichaam door diep in te werken op het energieveld en het zenuwstelsel.
Systematische ontspanning heeft vaak de focus op het ontspannen van de spiergroepen, maar 61-punten richt zich op vitale, zenuwrijke energiepunten in het lichaam , waardoor de subtiele energieën in balans worden gebracht en de mentale harmonie in het proces wordt vergroot.
Deze oefening traint de geest om eenpuntig te zijn, wat je helpt om diepe meditaties in te gaan. Als je je aandacht voor een bepaalde tijd op een systematische en ordelijke manier richt, vergroot je je vermogen om je geest te concentreren.
Het derde voordeel van het beoefenen van deze oefening is dat het de richting van je aandacht naar binnen begint te verschuiven. Het beoefenen van 61-punten is een manier om de stroom van de geest om te leiden van het uiterlijke kanaal van de zintuigen naar de subtiele innerlijke niveaus van onze geest-lichaam-verbinding en de vitale energie die ons ondersteunt. Deze innerlijke oriëntatie vergroot het zelfbewustzijn door de gevoeligheid voor onze interne wereld te vergroten.
Note: Deze oefening kun je gebruiken in de eerste fase van Yoga Nidra: Internalisatie of als hulpmiddel om de rotatie van het bewustzijn door het lichaam te doen.
Als je het zelf wilt doen, moet je eerst een mentaal beeld maken van de 61 punten. Als je eenmaal begint, is het je doel om volledig gefocust te blijven op het systematische proces van het ontspannen van je geest en lichaam.
De ontspanningspunten beginnen bij het voorhoofd, gaan naar beneden en omhoog met je rechterarm, dan naar beneden en omhoog je linkerarm. Dan gaan ze langs je romp, naar beneden en omhoog je rechterbeen, en naar beneden en omhoog je linkerbeen. Ten slotte gaan ze via je romp naar je voorhoofd.
Als je het bovenstaande diagram bestudeert, identificeer dan elk punt op je eigen lichaam en onthoud dat het een spiegelbeeld is (bijvoorbeeld punt 5 komt voor aan je rechterhand). Als je moeite hebt om ze allemaal te onthouden, probeer het dan op papier te tekenen om de locaties te onthouden.
Om te beginnen met de 61-punts ontspanningstechniek, ga je liggen in de lijkhouding (savasana). (Dit is plat op je rug met je handpalmen naar boven en je voeten op schouderbreedte uit elkaar)
Je kunt dit doen op het bed, een yogamat of op de grond, met een kussen onder je hoofd. Bedek jezelf met een lichte deken, want als je ontspant, daalt je lichaamstemperatuur en wil je niet gestoord worden door het te koud te hebben.
Vervolgens, volledig stil liggend, concentreer je je aandacht tussen je wenkbrauwen en visualiseer je punt één. Centreer je hele bewustzijn op dit punt. Stel je een gevoel van warmte en zwaarte voor op deze plek voordat je naar het volgende punt gaat.
Richt op dezelfde manier je aandacht op elk punt tot aan punt 31 (op de romp, met beide armen volledig ontspannen). Werk langzaam, zodat je geest zichzelf volledig kan trainen op elk punt afzonderlijk, en je het gevoel van warmte en zwaarte voor te stellen voordat je doorgaat naar het volgende.
Na een tijdje zul je merken dat je geest begint af te dwalen. Willekeurige gedachten kunnen proberen het over te nemen, en het is jouw taak om weer terug te gaan naar de oefening.. Als je het punt verliest, ga dan terug naar het laatst genummerde punt, net zo lang totdat je alle punten weet. Het gaat om gericht bewustzijn en bewuste ontspanning.
Zodra je de eerste 31 punten zelf in volgorde kunt doorlopen , breidt je de oefening uit om alle 61 punten te doen. Je doel is om ze allemaal te dekken zonder de focus te verliezen. Tegen de tijd dat je dat bereikt, zul je je diep ontspannen voelen, zowel in je geest als in je lichaam, en ben je het bewustzijn van de wereld buiten je lichaam kwijt.
Je zult inderdaad heel intern gefocust zijn en je zult misschien zelfs merken dat je in een droomachtige staat komt, vooral als je de techniek oefent wanneer je ‘s nachts of vroeg in de ochtend wakker wordt.
Een manier om mentaal uithoudingsvermogen te ontwikkelen, is door elke dag twee keer achter elkaar 31 punten te oefenen; met andere woorden, doe de oefening één keer en herhaal deze dan onmiddellijk. Blijf twee weken of langer bij deze routine voordat je doorgaat met de oefening met 61 punten. Weersta de neiging om je te haasten met de volledige oefening. Omdat je tijdens de oefening alert moet zijn, kies je een tijdstip waarop je niet moe bent; vermijd oefenen voordat je ‘s avonds naar bed gaat als je je te slaperig voelt. Een goede tijd is ‘s morgens vroeg, na je asana-beoefening en vóór meditatie.
Oefenen na yoga zal het lichaam in zijn optimale conditie van balans, alertheid en ontspanning brengen en zal je voorbereiden om volledig te profiteren van deze krachtige oefening. Sommige mensen oefenen liever vlak voor de lunch of in de late namiddag.
Experimenteer en ontdek wat voor jou het beste werkt.